CCS C ile ilk program

Bu bölümde sizlere yaptığınız kurulumdan sonra CCS C derleyicisinde nasıl yazılım yazıldığınız göstereceğim. Bu bönümde önemli olan yazdığım kodlar değil, derleyicinin ayarlanmasıdır. Kod yazma kısmına daha sonra gireceğiz. Öncelikle masaüstümüzde beliren PIC C compiler ikonuna tıklıyoruz ve programı açıyoruz.
Program açıldıktıntan sonra PIC Wizard yazan ikona tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra karşımıza 'Farklı Kaydet' penceresi çıkıyor. Bu pencerede proje dosyasını nereye kaydedeceğimizi seçiyoruz. Proje dosyasını belirli bir klasörün içine koymakta yarar var. Çünkü proje dosyasını derlediğimiz zaman çıkan dosyalar ve projeyle ilgili gereken tüm dosyalar proje dosyasının bulunduğu klasörün içine atılıyor.Proje dosyasının yerini belirlediğimiz zaman karşımıza PIC wizard penceresi çıkıyor. burda yapılacak ayarları sıralıyorum.

General kısmında,
Device: PIC16F628A
Oscilator Frequency: 4.000.000 HZ
Fuses: Internal RC Osc

Communications kısmında,
Use RS-232 nin tikini kaldırıyoruz.

OK'a basıyoruz.


Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Bu ekran bizim kodlarımızı yazacağımız ekrandır. Yalnız burada kodda bir problem bulunmakta. 11.satırda bulunan; setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1););
komutunun son iki karakteri olan ")" ve ";" fazladan yazılmıştır. bu iki karakterin silinmesi gerekir. Yani 11.satırdaki doğru kod
setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
olacaktır. Artık kodumuzu yazmaya hazırız. Kodumuzu yazdıktan sonra F9 tuşuna basarak kodumuzu derleyebiliriz. F9 a bastığımızda hiç hata vermeden kodumuzu derlerse proje dosyamızın bulunduğu klasörün içinde proje dosya ismimizle aynı isimde olan hex uzantılı bir dosya oluşacaktır. Bu hex dosyası mikrodenetleyicimize yükleyeceğimiz dosyadır. Bu yükleme işlemi çeşitli yükleyicilerle yüklenir.

1 yorum:

  1. devices ksımında picler gözükmüyor gerekli kütüphaneleri nerden bulabilirim acaba

    YanıtlaSil